Drømmen om bjørnejakt


Den største drømmen til en vanlig norsk jegere er å reise på bjørnejakt i Canada. Hvert år får også et hundretalls norske jegere oppfylt sitt ønske om og felle en bjørn i Nord-Amerikas ødemarker. Mesteparten av de norske jegere er på jakt etter svartbjørn da dette er en rimelig jakt med stor sjanse for felling.


Grizzly eller brunbjørn koster fort tre ganger så mye som en svartbjørnjakt og med mye mindre sjanse til suksess. De senere år har også mange jegere funnet veien til Russland og da er det spesielt Kamchatka og Magadan som folk reiser til, her ligger prisen på rundt det samme som en grizzlyjakt i Canada og med mye større sjanse for felling. Områdene er gedigne og opplevelsene enorme på begge kontinenter. 


I de fleste Canadiske stater praktiseres kun åtejakt, det vel si at guiden på forhånd har lagt ut et åte som kan være en bever, gamle brød og kaker eller fiskeavfall.


Du sitter da enten på bakken eller oppe i et jakttårn og venter på bjørnen, som vanligvis kommer de siste timene før det blir mørkt. Mange ganger kan bjørnen passere deg på noen få meter på vei til åte og dette vil selvfølgelig være utrolig spennende. Det gjelder og sitte fullstendig i ro da den minste bevegelse kan få bjørnen til å stikke av, men jeg har også opplevd at bjørnen ikke har brydd seg så meget om menneske som sitter ved åte, den vil bare ha noe og spise.


I British Columbia som er den staten i Canada som de fleste norske jegere reiser til

er det forbudt med åtejakt og man bruker da i stedet: kano, båt, hest, 4X4 motorsykkel, dine egne bein og selvfølgelig bil som er det mest effektive.


I Russland blir det brukt utover dine egne bein, båt og snøskuter for å komme innpå bjørnene. De som ikke har prøvd bjørnejakt vil sikkert mene at det er usportslig og bruke motorkjøretøy til jakt. Jeg mener ikke det, fordi områdene i disse landene som det blir drevet jakt på er så enormt store at den eneste realistiske mulighetene er og bruke motorkjøretøy i en eller annen form. Det er dessuten strengt forbudt og skyte fra et motorkjøretøy både i Canada og Russland og da er det opp til hver enkelt jeger hvordan man vil prøve og skyte seg en bjørn uten at utenforstående skal legge seg opp en mening om det ene eller andre.  

Har du planlagt en tur på bjørnejakt så anbefaler vi at du kontakter Mylla Jakt og Fiskereiser.

Mylla Jakt og Fiske kan treffes på telefon 900 19 712


Mer informasjon om bjørnejakt hos Mylla Jakt og Fiskereiser kan du finne her:

www.mylla.no